Za hladnejše mesece naš kuhar deli z vami recept za vrhunsko pečenico z zeljem in prilogo po vaši izbiri. Zraven se odlično podajo žganci, lahko pa se odločite tudi za pražen krompir ali polento.
Na začetku najprej olupimo čebulo in jo na drobno sesekljamo. Preden začnemo s pripravo zelja, le-tega poskusimo; če se nam zdi prekislo, ga na speremo v cedilu pod tekočo hladno vodo.
V kozici segrejemo olje, na katerem posteklenimo čebulo. Dodamo zelje, lovorjev list in če vam uspe najti toplo priporočamo še brinove jagode, to nato vse skupaj dobro premešamo. Prilijemo malo vode in vsebino zavremo. Temperaturo znižamo, kozico pokrijemo in zelje ob rahlem vrenju dušimo toliko časa, da se povsem zmehča (približno 30 minut). Po potrebi prilijemo še malo vode.
V lonec dodamo pečenice in jih zalijemo s toliko mlačne vode, da so s tekočino skoraj v celoti pokrite. Ko voda zavre, pečenice nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut.